Блог, Bubble tea походження, Bubble tea у світі, Історія Bubble tea

Традиції приготування Бабл ті в різних країнах

lazy

Починаючи з 2011-го року азіатський напій Bubble tea з фруктовими перлинами, кульками тапіоки, сиропами та іншими компонентами став модним у Європі та США. Батьківщиною коктейлю вважається Тайвань, де у 80-ті роки минулого століття чайні майстри почали активно експериментувати з додаванням натуральних компонентів до зеленого, чорного чаю, матчу, молочного улуна та інших сортів. Традицію перейняли в усьому світі, але на кожному континенті розвинулися свої характерні риси приготування, на яких слід зупинитися докладніше.

Класичний напій із Тайваню

image 41

Для початку слід розібратися з класичною версією Бабл ті, яка стала поширюватися по всьому світу з Тайваню. У тайванській традиції заведено використовувати для приготування коктейлю основу з чорних сортів чаю – ассама, зимової вишні та інших різновидів. Жителі острова вважають за краще смакувати напій з молоком, що дає змогу зберегти природний смак чаю, але зробити його менш міцним.

Серед основоположних інгредієнтів для Бабл ті на Тайвані виділяють кульки тапіоки. Крохмалистий продукт отримують із коренеплодів маніоки – рослини, яка активно росте по всій Азії. Він вирізняється підвищеною калорійною цінністю і корисністю, що робить коктейль не просто смачним, а й корисним. Не дивно, що серед мешканців тайванського острова зустрічається так багато довгожителів.

У класичній варіації напою чайна основа залишається домінуючим елементом. У коктейль не додають великої кількості цукру та інших солодких компонентів, адже хочуть зберегти його натуральність і корисні властивості.

Азіатські традиції вживання Bubble tea

Традиції приготування Bubble tea в Азії не обмежуються лише Тайванем. На великому континенті знаходиться безліч країн, кожна з яких має свої особливості вживання коктейлю. Можна акцентувати увагу на характерних рисах Бабл ті в таких країнах Азії:

  1. Китай – китайці вважаються любителями пити чай з молоком, як основу може використовуватися молочний улун та інші сорти, основу вважають за краще поєднувати з натуральним молоком або вершками, хоча за бажання можна використовувати концентровані молочні суміші в сухому вигляді.
  2. Японія – на японські острови бульбашковий напій Bubble tea прийшов зі своїми варіаціями, місцеві жителі активно додають в основу тропічні фрукти тих сортів, що ростуть у країні (наприклад, найбільшою популярністю користуються солодкі плоди лічі).
  3. В’єтнам – у країні створили свою варіацію перлового чаю з важковимовною для європейців назвою, що звучить як “trà sữa”, коктейль являє собою з’єднання чаю і солодкого молока, а ключовою особливістю є вживання напою в охолодженому вигляді.
image 42

Якщо здійснити подорож Азією, то можна знайти ще безліч варіацій вживання Бабл ті. Південна Корея, Малайзія, Сінгапур, Таїланд, Камбоджа, Індія – у всіх цих державах не просто перейняли традиції вживання бульбашкового чаю з Тайваню, а й привнесли в них свою родзинку.

Американська культура пухирчастого чаю

image 43

Сполучені Штати Америки – це мультикультурна багатонаціональна держава, яка характеризується масою креативних ідей. Коли американці переймають будь-що з-за кордону, вони не залишають його у звичайному вигляді, а переробляють під своє бачення. Так сталося і з Бабл ті. Американські туристи захопилися традиціями вживання чаю в Азії і привезли їх на батьківщину.

Але американці не були б собою, якби залишили все без змін. Першочерговим завданням стало створення такого коктейлю, який приваблюватиме покупців у США. У прагненні заробляти більше за конкурентів, місцеві заклади стали пропонувати свої варіанти приготування Bubble tea.

У результаті на просторах Америки представлені десятки варіацій бульбашкового чаю. Вдалося перепробувати все – чай із тропічних фіолетових коренеплодів таро, гарбузові перлини, фруктові кульки з полуниці, персика, малини, дині, кавуна та багатьох інших фруктів. Саме тут вивели в тренди Бабл ті завдяки додаванню в нього фруктових перлин або бульбашок.

З огляду на любов американців до ефектних вистав, почав робитися акцент не тільки на смак, а й на оригінальну подачу напою. Звідси з’явилася традиція ефектно пробивати чай у стаканчику трубочкою. Розпивання коктейлю приваблює дорослих і дітей, а сам напій має барвистий і яскравий вигляд.

Європейський Бабл Ті

Європа не відстає від США в питанні персоналізації та асортименту бульбашкових чаїв. Меню європейських закладів із продажу Bubble tea включає десятки видів фруктових перлин, топінгів, сиропів, кокосового желе та багато чого іншого. Тож кожен зможе знайти для себе коктейль за смаком.

Серед цікавих смаків можна виділити Бабл чай з шоколадними перлинами, сезонні різновиди з м’ятою і мелісою, десертні варіанти з тірамісу, ваніллю та іншими смаковими компонентами. Очі розбігаються від асортименту європейських закладів швидкого харчування, а в окремих країнах Європи представлені тренди з місцевих інгредієнтів.

Європа стає завсідником мод щодо Бабл ті, розробляє трендові напрямки, які швидко поширюються на інші континенти. Тут немає обмежень – можна власноруч створювати унікальні композиції, використовуючи набори натуральних компонентів і основ.

image 45

Австралійський пухирчастий чай

Австралія – унікальна держава-континент, яка славиться екзотичними кенгуру, качкодзьобами, тасманськими дияволами та іншими тваринами. Але австралійська екзотика не обмежується лише представниками фауни. Прагнення до незвичайного призвело до появи тут унікальних смаків чаю:

  • додавання в напій плодів пандана – тропічної пальмової рослини з солодкуватим смаком і насиченим відтінком;
  • поєднання зеленого чаю матча з кокосовою стружкою;
  • активне вживання Бабл ті з кокосовим молоком – адже чого-чого, а кокосових пальм на австралійському узбережжі росте неміряна кількість.

Кокос – номер один в австралійському бульбашковому чаї. Але через близькість континенту до Південно-Східної Азії в місцевих коктейлях відчувається азійський вайб. Австралійці часто бувають у Китаї, Індонезії, Таїланді, інших прилеглих країнах, тому не дивно, що класична культура Бабл ті також знайшла тут своє відображення.

image 46

Бабл ті в Південній Америці

Південна Америка – батьківщина багатьох тропічних фруктів, які ростуть тут повсюдно. Тому на материку популярністю користується Бабл ті з додаванням фруктових перлин із тропічних інгредієнтів. Візитною карткою місцевого коктейлю стає маракуйя. Це не дивно, адже одним із головних імпортерів цього “пристрасного” фрукта по всьому світу є Бразилія.

У Південній Америці маракуйю прийнято вживати в найрізноманітніших видах. І якщо просто смакувати плоди вже набридло, то місцеві жителі знайшли вихід – вони додають passionfruit у бульбашковий чай у вигляді фруктових перлин, сиропів, желе. У результаті виходить напій з незвичайним смаком, адже в ньому відчуваються гоструваті нотки, комбіновані з солодкістю.

Близький Схід – інша Азія

Раніше ми міркували про те, що Азія є батьківщиною класичного напою з чаю. Коли йдеться про Азію, то насамперед спадають на думку Китай, Японія і Південна Корея, але є на цьому континенті територія з кардинально іншою культурою. Йдеться про Близький Схід.

Близькосхідна кухня – це використання великої кількості ароматних спецій. Кардамон, шафран – класичні компоненти, без яких не обійтися у стравах Саудівської Аравії, ОАЕ, Йорданії та інших країн регіону. Не дивно, що місцеві жителі стали додавати спеції в пухирчастий чай. У результаті виходить коктейль золотистого відтінку з землистими і гоструватими нотками.

З урахуванням високої вартості шафрану (найдорожча спеція у світі), спробувати чай з його додаванням – задоволення не для всіх. Але якщо у вас немає такої можливості, то є коктейль з більш доступним близькосхідним інгредієнтом. Йдеться про фісташки, які активно додаються до чаю і надають йому вершково-горіхового смаку.

image 48

А що там по Африці

Ми поговорили вже про всі регіони в контексті поширення та особливостей вживання Bubble tea, крім Африки. На такому величезному та мультикультурному континенті також знайшлися свої родзинки. Йдеться про гібіскус і баобаб. Гібіскус – цікава рослина, пелюстки якої під час заварювання надають напою яскраво-червоного відтінку. Також вони надають Бабл ті освіжаючого і гоструватого смаку. А м’якоть баобаба за своїми властивостями та смаковими особливостями нагадує імбир, тому додає коктейлю характерної гостроти.

Здійснивши подорож усіма материками і континентами, ми можемо дійти висновку, що найсмачніший Бабл ті скрізь готують по-різному. Кожна культура і нація привносять у напій щось своє, використовуються місцеві фрукти, спеції, рослини та інші натуральні інгредієнти. Це свідчить про те, що напої Bubble tea не є уніфікованими. Вони пропонують різноманітність смаків і компонентів, що є одним із секретів популярності коктейлів.

А в нашому інтернет-магазині “Pearl Tea” достатня кількість пропозицій, щоб ви могли посмакувати Бабл ті в тайванському, європейському, американському, близькосхідному та інших стилях, при цьому не виїжджаючи за межі України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *